Η ηδονή φλερτάρει τον Ηρακλή – Ο μύθος του Προδίκου

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα σταυροδρόμι, στην ακμή της νιότης σας και προσπαθείτε να αποφασίσετε ποιο από τα δύο μονοπάτια θα διαλέξετε. Ενώ προσπαθείτε να ζυγίσετε τις επιλογές σας, δύο δελεαστικές οντότητες σας προσεγγίζουν. Οι δύο οντότητες προσπαθούν να σας βοηθήσουν να πάρετε την ορθότερη απόφαση. Η πρώτη σας προσφέρει ένα λαμπερό μονοπάτι, γεμάτο από ευκολίες, χωρίς κόπο ή αγώνα, γεμάτο με άμεσες απολαύσεις. Η δεύτερη οντότητα σας δείχνει ένα δρόμο γεμάτο από προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν σκληρή προσπάθεια, θυσίες και ιδρώτα. Ποιον δρόμο θα διαλέγατε; Ποιες είναι αυτές οι οντότητες, και τι σχέση έχουν με Ηρακλή, τον Σωκράτη, τον ακραίο ηδονισμό και τον πατέρα του ηδονισμού;

Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα στο έργο του Απομνημονεύματα, ο Σωκράτης προέτρεπε τους μαθητές του να είναι εγκρατείς ως προς την επιθυμία του φαγητού, του ποτού και της λαγνείας. Για αυτό τον λόγο όταν ο Σωκράτης εντόπισε ένα μαθητή του ο οποίος ήταν κάπως ακόλαστος – όπως αναφέρει ο Ξενοφώντας – προσπάθησε να τον μεταπείσει για την αξία της ηδονής. Αυτός ο μαθητής ήταν ο Αρίστιππος ο Κυρηναίος, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ο πατέρας του ηδονισμού αφού μετά τον θάνατο του Σωκράτη ίδρυσε την φιλοσοφική σχολή του ηδονισμού ή όπως είναι διαφορετικά γνωστή, την Κυρηναϊκή σχολή. Το όνομα του Αρίστιππου έχει ταυτιστεί μάλιστα με τον ακραίο ηδονισμό.

Ο Σωκράτης, αφού εντόπισε, όπως έχουμε αναφέρει, ότι ο Αρίστιππος ήταν επιρρεπής στις εύκολες ηδονές,  επιστράτευσε τη διαλεκτική του δεινότητα για να τον μεταπείσει. Ο Σωκράτης αρχίζει την συζήτηση με το να επιχειρηματολογεί για το ότι η ακόλαστη ζωή καθιστά κάποιον ακατάλληλο για να κυβερνά, αφού του αφαιρεί τόσο την σωματική όσο και την πνευματική δύναμη. Υποστηρίζει ότι αυτοί που κυβερνούν ζουν καλύτερα από αυτούς που κυβερνώνται και για αυτό τον λόγο θα πρέπει οι άνθρωποι να είναι εγκρατείς και να εργάζονται σκληρά. Με αυτό τον τρόπο, εκτός του ότι θα είναι ευτυχέστεροι, θα τους επαινούν και θα τους ζηλεύουν. Οι στιγμιαίες ηδονές, όπως αναφέρει, δεν είναι ικανές να δημιουργήσουν ευεξία στο σώμα αλλά ούτε και να παρέχουν κάποια αξιόλογη γνώση. Η συζήτηση ολοκληρώνεται με τον Σωκράτη να παραφράζει την αφήγηση του Πρόδικου σχετικά με τον μύθο της Επιλογής του Ηρακλή.

Βρείτε την αφήγηση του μύθου στο δεκαπεντάλεπτο βίντεο που ακολουθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2017 – noarmour.com - All Rights Reserved
error: Content is protected !!