Ηδονισμός: Το υπέρτατο αγαθό και η ακολασία των αισθήσεων

Φανταστείτε ότι διακατέχεστε από μια αίσθηση απόλυτης ευτυχίας, η οποία σας ήταν εντελώς άγνωστη μέχρι σήμερα. Είστε συνεχώς σε μια κατάσταση έκστασης, ενώ παράλληλα νιώθετε την απόλυτη ηρεμία και τη μέγιστη δυνατή ηδονή. Νιώθετε ότι έχετε τη μέγιστη δυνατή ενέργεια και δύναμη και ο πόνος και οι ενοχλήσεις για εσάς είναι κάτι άγνωστο. Νιώθετε ότι βρίσκεστε σε έναν κόσμο όπου όλα είναι δυνατά και δεν έχετε καμία ανησυχία. Διακατέχεστε από ένα αίσθημα απόλυτης αισιοδοξίας και ελπίδας, νιώθετε ότι η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες. Όλα τα χρώματα, οι ήχοι και οι μυρωδιές είναι εντονότερα, η αίσθηση της αφής βιώνεται πάντα ευχάριστα και αισθάνεστε ότι η αντίληψή σας έχει επεκταθεί και ανακαλύπτετε συνδέσεις εκεί που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διαφανούν προηγουμένως.

Για να ζήσετε αυτήν την απόλαυση στο διηνεκές, ή αυτό που φαίνεται ότι είναι το διηνεκές – χωρίς όμως να υπάρχει διέξοδος, αφού ο μελλοντικός σας εαυτός δεν θα μπορούσε ποτέ να εγκαταλείψει την μέγιστη ηδονή – θα έπρεπε να πάρετε μόνο ένα μπλε χαπάκι με απόλυτα εγγυημένα αποτελέσματα. Θα το κάνατε;

Ναι ή Όχι!

Η απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα ίσως να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν ασπάζεστε κάποια μορφή της ηθικής θεωρίας του ηδονισμού, όπως είναι ο κλασικός ηδονισμός ή κάποια μορφή ακραίου ηδονισμού.

Τι είναι όμως ο ηδονισμός και πώς σχετίζεται με την μηχανή εμπειρίας του Robert Nozick και το προαναφερθέν νοητικό πείραμα; Βρείτε την απάντηση στο ακόλουθο βίντεο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2017 – noarmour.com - All Rights Reserved
error: Content is protected !!