Χαμηλή αυτοπεποίθηση και αρνητικές αυτοεκπληρούμενες προφητείες

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι απότοκο της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της πίστης ότι δεν αξίζετε σαν άτομα. Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση χαρακτηρίζονται από αίσθημα ανασφάλειας και κατωτερότητας.

Συνήθως η χαμηλή αυτοπεποίθηση δεν έχει καμιά σχέση με την έλλειψη ικανοτήτων αλλά με την έλλειψη αγάπης προς τον εαυτό μας. Αν έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση ίσως να πιστεύετε ότι κανένας δεν σας παίρνει στα σοβαρά, ίσως μάλιστα να έχετε και ακράδαντα παραδείγματα που να υποστηρίζουν αυτή σας την πεποίθηση.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πείσετε μονάχα ένα άτομο για την αξία σας, τον εαυτό σας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να δείτε σημαντικά αποτελέσματα στις σχέσεις σας με τους άλλους.

Δεν θα εξετάσουμε εδώ τους λόγος που οδηγούν στην χαμηλή αυτοπεποίθηση. Θα αρκεστούμε όμως να πούμε ότι αν έχετε παιδιά δεν θα πρέπει να τα κακοχαρακτηρίζετε ούτε να τα ταμπελώνετε με αρνητικές ταμπέλες αλλά και με συμπεριφορές που δεν εγκρίνετε. Τα παιδιά σας θα κάνουν τα πάντα για να σας αποδείξουν ότι έχετε δίκαιο.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των ατόμων με χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι οι αρνητικές αυτοεκπληρούμενες προφητείες οι οποίες πολλές φορές λεκτικοποιούνται με φράσεις όπως τις ακόλουθες: “Δεν θα τα καταφέρω ποτέ”, “Δεν μπορώ να το κάνω”, “ Δεν μπορώ να βελτιωθώ όση προσπάθεια και αν κάνω” κλπ.

Η αρχική λανθασμένη σκέψη έχει ως αποτέλεσμα ένα λανθασμένο τρόπο δράσης, ο οποίος με την σειρά του επιβεβαιώνει το αρχικό αποτέλεσμα που είχατε προβλέψει. Εσείς φυσικά θα θεωρήσετε ότι είχατε δίκαιο εξ’ αρχής.

Ο δημιουργός του όρου της αυτοεκπληρούμενης προφητείας Robert K. Merton την ορίζει ως ακολούθως:

“Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι, αρχικά, ένας εσφαλμένος ορισμός μιας κατάστασης που προκαλεί μια νέα συμπεριφορά, η οποία οδηγεί στο να γίνει πραγματικότητα η αρχικά εσφαλμένη σύλληψη της κατάστασης. Αυτή η απατηλή ισχύς της αυτοεκπληρούμενης προφητείας διαιωνίζει την κυριαρχία του λάθους. Γιατί έτσι ο προφήτης παραθέτει την πραγματική πορεία των γεγονότων ως απόδειξη για το ότι είχε εξαρχής δίκιο.”

Ουσιαστικά, αν πιστεύετε ότι δεν είστε ικανοί, θα βρείτε τρόπους να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν είστε. Οι συμπεριφορές σας θα είναι τέτοιες που θα αποσκοπούν στο να σας επιβεβαιώσουν την αρχική σας πεποίθηση. Αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να βελτιωθείτε στον χορό για παράδειγμα, δεν θα χορεύετε, δεν θα πάτε ποτέ σε μαθήματα χορού και θα έχετε σαν λογικό συνεπακόλουθο ότι δεν θα βελτιωθείτε. Το τελικό αποτέλεσμα θα επιβεβαιώσει το αρχικό σας συμπέρασμα και η αυτοπεποίθηση σας θα δεχτεί ακόμα ένα πλήγμα ενισχύοντας την αρχική σας πεποίθηση.

Η ίδια ακριβώς λογική μπορεί να εφαρμόζεται και στις σχέσεις σας με τους άλλους.
Μερικοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί ο κόσμος είναι συνέχεια θυμωμένος μαζί τους. Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι κακοί και έχουν πάντα κρυμμένες ατζέντες. Συμπεριφέρονται σε όποιον συναντήσουν με καχυποψία, έχουν μια αμυντική ή επιθετική στάση σε όλα. Θεωρούν ότι οι άλλοι είναι εκεί για να τους μειώσουν και να τους εκμηδενίσουν. Δεν καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά καθρεφτίζονται στην γλώσσα του σώματος τους, στα μάτια τους, στον τόνο της φωνής τους. Οι άλλοι άνθρωποι, ερχόμενοι αντιμέτωποι με αυτή την συμπεριφορά, μαζεύονται, γίνονται επιφυλακτικοί και μερικές φορές έχουν αμυντική στάση  – γίνονται, δηλαδή, ο καθρέφτης τους. Το άτομο που πιστεύει ότι όλος ο κόσμος είναι κακός εισπράττει ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα, επιβεβαιώνεται και ο φαύλος κύκλος δεν έχει τελειωμό. Δεν χρειάζεσαι το σύμπαν για να σου παραδώσει αυτό που πιστεύεις – το δημιουργείς εσύ ο ίδιος.

Αναγνωρίστε και σπάστε τον κύκλο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας ή χρησιμοποιήστε την με το μέρος σας, πιστέψτε ότι μπορείτε. Δοκιμάστε νέες μικρές δραστηριότητες με απόλυτη πίστη στις δυνάμεις σας και στις ικανότητες σας.

Η πίστη στον εαυτό σας και στις ικανότητες σας μπορεί πραγματικά να σας αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή. Αγαπήστε τον εαυτό σας και οι άλλοι θα σας αγαπήσουν για αυτό.


Έχεις την ικανότητα να επιλέξεις τις σκέψεις σου.

Άρα

Έχεις την ικανότητα να επιλέξεις τον κόσμο σου.

Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. 
NO ARMOUR
Latest posts by NO ARMOUR (see all)
© 2017 – noarmour.com - All Rights Reserved
error: Content is protected !!