Η αναβολή της ευτυχίας

Οι περισσότεροι από εμάς μάθαμε να περιμένουμε την επόμενη μέρα για να ζήσουμε. Ξεχάσαμε πόσο σημαντική είναι η παρούσα στιγμή. Από πολύ μικρά παιδιά περιμένουμε το αύριο, το οποίο πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερο από το σήμερα, για να νιώσουμε ευτυχισμένοι. “‘Ότι κάνω, το κάνω σήμερα για να είμαι ευτυχισμένος αύριο”.

Αποφεύγουμε να ζήσουμε, με την δικαιολογία ότι θα ζήσουμε κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον. Μας αρέσει ο προορισμός σαν ιδέα αλλά ξεχνάμε το ταξίδι και όταν φτάσουμε στη δική μας Ιθάκη σαλπάρουμε αμέσως για νέους προορισμούς. Γιατί; Γιατί αυτή είναι η φύση του ανθρώπου, να μην εφησυχάζει ποτέ, να κυνηγά τα όνειρά του είτε τα φτάνει είτε όχι. Η αδυναμία και η δύναμη μας είναι ότι μόλις δούμε την ακτή του προορισμού μας φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε νέα πλοία να κατακτά καινούργια νησιά και κορυφές.

“Οι περισσότεροι άντρες κάνουν το λάθος να σκέφτονται ότι μία μέρα θα τελειώσει. Σκέφτονται “Αν εργάζομαι σκληρά, θα έρθει η μέρα που θα μπορώ να ξεκουραστώ”. Ή, “Θα έρθει η μέρα που η γυναίκα μου θα καταλάβει και θα σταματήσει να παραπονιέται”. Ή, “ Ο μοναδικός λόγος που κάνω αυτό που κάνω τώρα είναι να μπορέσω μια μέρα να κάνω αυτό που πραγματικά θέλω με την ζωή μου.” Το λάθος είναι να σκέφτεσαι ότι τελικά μια μέρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά σε θεμελιώδες επίπεδο. Δεν θα είναι. Δεν τελειώνει ποτέ. Όσο η ζωή συνεχίζεται, η δημιουργική πρόκληση είναι να ανακατεύεσαι και να κάνεις έρωτα με την τωρινή στιγμή δίνοντας τον μοναδικό σου εαυτό”. – David Deida

Οι στόχοι και τα όνειρα είναι ωραία και απαραίτητα για μια ζωή γεμάτη και πλούσια από επιτυχίες και απολαύσεις. Τα κίνητρα να εκπληρώσουμε ότι βάλουμε στο μυαλό μας είναι οι δυνάμεις που μας ωθούν στο προορισμό μας.

Αν καταλάβουμε όμως ότι όσο ζούμε η ζωή μας θα είναι γεμάτη από καινούργιους στόχους, ότι η πορεία μας προς αυτούς ουσιαστικά δεν έχει τελειωμό, ότι η ευτυχία της επιτυχίας των ονείρων μας δεν είναι τόσο μεγάλη όσο την φανταζόμαστε, ίσως τότε να αφήσουμε τον εαυτό μας να απολαύσει την διαδρομή.

Θυμηθείτε τι λέγατε στο σχολείο. “ Θα είμαι πολύ ευτυχισμένος όταν τελειώσω το σχολείο γιατί θα είμαι πολύ πιο ανεξάρτητος στο πανεπιστήμιο”. Τελειώσατε το σχολείο και πήγατε πανεπιστήμιο, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν ήσασταν όσο ευτυχισμένοι περιμένατε να είστε και για αυτό λέγατε “Θα αποφοιτήσω από το πανεπιστήμιο, θα βρω δουλειά και θα είμαι ευτυχισμένος”. Αποφοιτήσατε από το πανεπιστήμιο, βρήκατε δουλειά, περιμένατε την προαγωγή για να ευτυχήσετε και μερικοί πήγατε την ευτυχία τόσο μακριά όσο είναι η ημέρα της συνταξιοδότησης σας. Ένα είναι το σίγουρο: αν δεν βρείτε τρόπους να είστε ευτυχισμένοι μέχρι τη μέρα της σύνταξής σας, δεν θα είστε ευτυχισμένοι ούτε μετά την σύνταξη σας.

Αν και βλέπουμε ότι αυτός ο τρόπος σκέψης δεν μας οδηγεί πουθενά, επιμένουμε να τοποθετούμε την ευτυχία μας σε ένα μακρινό μέλλον και σε ένα άγνωστο προς εμάς εαυτό.
Θα είμαι καλά όταν αποκτήσω δικό μου σπίτι, σύζυγο, παιδιά. Θα είμαι καλά όταν ξοφλήσω τα δάνειά μου, όταν τα παιδιά μου γίνουν 18 χρονών, όταν θα αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο, όταν θα κάνω εγγονάκια και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Η ευτυχία γίνεται ένα άπιαστο όνειρο. Μόλις νομίσετε ότι την πλησιάζετε, απομακρύνεται ακόμα περισσότερο. Δεν την φτάνετε ποτέ και δεν θα την φτάσετε ποτέ με την μορφή που ίσως να την φαντάζεστε και την ονειρεύεστε.

Δεν υπάρχει προορισμός, υπάρχει μονάχα διαδρομή, οι Ιθάκες είναι εκεί μονάχα για να σας δείχνουν το δρόμο. Αφού φτάσετε και πιείτε το μέλι της επιτυχίας, το μαγικό κουτί του μυαλού σας θα ανοίξει και θα σας καθορίσει νέους προορισμούς και νέες διαδρομές. Όσο αναπνέετε δεν υπάρχει τέλος.

Μην χαραμίζετε την διαδρομή, είναι το μοναδικό πράγμα που σας ανήκει πραγματικά. Δεν υπάρχει πουθενά συσσωρευμένη η ευτυχία που ψάχνετε. Θα πρέπει να την μαζέψετε στάλα στάλα στα δρομάκια της ζωής σας. Στις ανηφόρες και στις κατηφόρες, σε φωτεινούς δρόμους ή ακόμα και στα πιο σκοτεινά σοκάκια της διαδρομής.

Θα δείτε ότι όταν απολαμβάνετε τις μικρές στιγμές ευτυχίας στην πορεία σας για τους μεγαλύτερους στόχους, η διαδρομή σας θα γίνει ευκολότερη. Θα φτάνετε στον προορισμό σας γρηγορότερα, αφού θα ζείτε την κάθε στιγμή και θα προχωράτε με γρηγορότερο βήμα, αναζητώντας τις απολαύσεις που σας αναλογούν.

Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.
NO ARMOUR
Latest posts by NO ARMOUR (see all)
© 2017 – noarmour.com - All Rights Reserved
error: Content is protected !!