Οι αόρατες δυνάμεις μέσα μας

Η ύπαρξη κινήτρων είναι μια πανίσχυρη δύναμη η οποία μπορεί να μας κάνει πολύ πιο πετυχημένους, ευτυχισμένους, να μας δώσει νόημα και να γεμίσει την ζωή μας.
Η απουσία αυτής της εσωτερικής δύναμης  που μας κινητοποιεί είναι μεγάλο μειονέκτημα.

Τα κίνητρα μας μπορεί να παρουσιάζονται στις πιο απλές τους μορφές, όπως η δίψα, ή η πείνα και σε πολύ πιο ανεπτυγμένες μορφές όπως είναι η ανάγκη μας για αυτοπραγμάτωση.

Τα κίνητρα είναι οι αόρατες δυνάμεις που μας ωθούν στην δράση ώστε να εκπληρώσουμε κατώτερες και ανώτερες επιθυμίες. Είναι ο λόγος που αφήνουμε τα ζεστά μας σκεπάσματα τα κρύα πρωινά του χειμώνα.

Τα κίνητρα είναι αυτά που μεσολαβούν μεταξύ του “θα ήταν καλά να έκανα” και της πράξης.

Η ενεργοποίηση των κινήτρων, η ένταση τους και η επιμονή τους είναι τα τρία βασικά συστατικά που θα μας οδηγήσουν στην επιτυχία.

Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων δεν αρκεί, πρέπει να θέλουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα και αυτό είναι εφικτό μόνο αφού έχουμε τα απαραίτητα κίνητρα. Πολλές φορές μπερδεύουμε την εξυπνάδα με τα κίνητρα, αν για παράδειγμα ένας μαθητής δεν έχει τα απαραίτητα κίνητρα να ασχοληθεί με ένα συγκεκριμένο θέμα, δεν θα αποδώσει, όσο έξυπνος και αν είναι.

Τα κίνητρα μας παίζουν σοβαρό ρόλο στη καριέρα μας, στις σχέσεις μας, στη διατροφή μας, στις μαθησιακές μας επιδόσεις και σε πολλά άλλα. Μας ωθούν μέσω της εκπλήρωσης των στόχων μας ώστε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Θέτοντας στόχους



Θέστε στόχους και σχεδιάστε πιθανούς τρόπους που μπορεί να σας βοηθήσουν να τους πετύχετε. Γράψτε σε ένα χαρτί τους στόχους σας, φυλάξτε τους κάπου που να είναι εύκολα προσβάσιμοι. Μερικοί ειδικοί στο θέμα αναφέρουν ότι είναι πολύ αποδοτικό αν τους διαβάζετε μια φορά την μέρα.

Εντοπίστε τον πραγματικό σκοπό για τον οποίο έχετε θέσει αυτούς τους στόχους.

Ρωτήστε τον εαυτό σας, γιατί έχετε θέσει τους συγκεκριμένους στόχους; Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, σίγουρα δεν θα έχετε ικανοποιητικά κίνητρα για να τους πετύχετε.

Η παραμικρή αμφιταλάντευση για το αν είναι σημαντικός ο στόχος και για το αν αξίζει ο κόπος για να επιτευχθεί μπορεί να μας οδηγήσει σε αποτυχία. Θα ήταν καλά να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας ότι ο στόχος, για εμάς, έχει μεγαλύτερη αξία από τις καθημερινές θυσίες που χρειάζονται για την επίτευξή του.

Η αρνητική ενέργεια στη ζωή σας δεν έχει θέση. Αν υπάρχουν άνθρωποι στην ζωή σας που σας υποτιμούν και σας μειώνουν θα πρέπει να αναθεωρήσετε την σχέση σας μαζί τους ή τουλάχιστον την σοβαρότητα με την οποία εκλαμβάνετε τις απόψεις τους.

Επίσης θα πρέπει να προσέξετε τις δικές σας αρνητικές σκέψεις και να τις σταματάτε στην αφετηρία τους.

Προετοιμάστε τον εαυτό σας για πισωγυρίσματα. Θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα μπορέσετε να μην υποκύψετε στους πειρασμούς.  Αν κάνετε δίαιτα θα φάτε ένα επιπλέον γλυκό. Αν κάνετε οικονομίες μπορεί να ξοδέψετε κάτι παραπάνω στο ψώνισμα. Αν διαβάζετε για εξετάσεις θα περάσετε ένα χαλαρό απόγευμα με τους φίλους σας. Μην απογοητεύεστε, συνήθως αυτά τα μικρά διαλείμματα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μικρά διαλείμματα.
Μην τους δίνετε μεγαλύτερη σημασία από αυτή που τους αναλογεί. Πολλές φορές βρίσκουμε σαν δικαιολογία μικρά πισωγυρίσματα για να εγκαταλείψουμε εξ ολοκλήρου την προσπάθεια.

Να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για την αποτυχία. Η αποτυχία θα έρθει, με τη μια μορφή η την άλλη. Δεν θα πετύχετε σε όλους τους στόχους σας, όταν αποτύχετε δείτε την αποτυχία σας σαν μάθημα. Τι θα μπορούσατε να κάνατε καλύτερα; Τι δεν κάνατε και ποια ήταν τα λάθη σας; Χρησιμοποιήστε την αποτυχία σας σαν εργαλείο μάθησης ούτως ώστε να πετύχετε τους επόμενους στόχους σας ή την επόμενη προσπάθεια σας.

Παραμερίστε τις δικαιολογίες. Παρατηρείστε τον εαυτό σας και αν συνεχώς βρίσκετε δικαιολογίες για τους λόγους που δεν προχωρείτε προς τους στόχους σας αναθεωρήστε την στάση σας. Εξωτερικοί παράγοντες  θα σας εμποδίζουν πάντα, τις περισσότερες φορές ανεξάρτητα από το ποιες δικαιολογίες λέμε στον εαυτό μας, η αποτυχία ή η επιτυχία εξαρτάται εξολοκλήρου από εμάς.

Το αποτέλεσμα

Μπορεί να θέλω με μανία το αποτέλεσμα της αλλαγής αλλά να μην είμαι διατεθειμένος να κάνω τις θυσίες για το πετύχω. Το αποτέλεσμα μπορεί να φαντάζει αρκετά ποθητό, για να επιτευχθεί όμως τα κίνητρα μας πρέπει να είναι τουλάχιστο στο αντίστοιχο ύψος με τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε.

Πολλές φορές, στην προσπάθεια μας να αλλάξουμε, το μόνο που βλέπουμε είναι το αποτέλεσμα και το γεγονός ότι το θέλουμε εδώ και τώρα. Κάνουμε υπέρμετρη προσπάθεια και τελικά ξεκινούμε ένα μαραθώνιο με εκατοστάρι. Είναι λογικό να σταματήσουμε στο πρώτο χιλιόμετρο.

Η ανυπομονησία μας αυτή μόνο κακό μπορεί να μας προκαλέσει. Αν για παράδειγμα είστε υπέρβαροι, μην ξεχνάτε πόσο καιρό σας πήρε να κερδίσετε τα επιπλέον κιλά, μην περιμένετε ότι θα εξαφανιστούν σε ένα βράδυ. Υπομονή, επιμονή και πίστη στις επιλογές μας είναι ο μοναδικός, πιθανότατα αργός, δρόμος προς την επιτυχία. Τα μικρά βήματα συνήθως έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα μεγάλα άλματα στο κενό.
Αν σας υποσχεθούν γρήγορα και εύκολα αποτελέσματα κατά πάσαν πιθανότητα προσπαθούν να σας εκμεταλλευτούν, ποντάροντας ακριβώς σε αυτή σας την αδυναμία, την ανυπομονησία.

Άλλες φορές ξεχνάμε τον στόχο μας και υποκύπτουμε σε στιγμιαίες απολαύσεις ξεχνώντας όμως ότι σε μερικά λεπτά θα προκύψει μια εξίσου σημαντική στιγμή η οποία δεν θα είναι τόσο ευχάριστη λόγω των αρνητικών συναισθημάτων που θα την διακατέχουν. Η απογοήτευση, το αίσθημα κενού και τα άλλα αισθήματα που θα μας προκαλέσει η πιθανή αποτυχία τις περισσότερες φορές δεν αξίζουν τις στιγμιαίες απολαύσεις.

Άλλο το απολαμβάνω την κάθε στιγμή και άλλο θυσιάζω την αμέσως επόμενη στιγμή για την τωρινή στιγμή.

Στο βωμό της άμεσης απόλαυσης θυσιάστηκαν πολύ μεγάλες ιδέες και στόχοι, με τη δικαιολογία ότι ζω την κάθε μέρα σαν να ήταν η τελευταία μου. Αν είναι αυτός ο τρόπος σου να ζήσεις την ζωή σου, κανένα πρόβλημα και ούτε έχει κανένας το δικαίωμα να σε κατακρίνει. Μόνο μην μεμψιμοιρείς μετά για τα αποτελέσματα και την κακή σου τύχη.
Η διατύπωση να ζεις την κάθε στιγμή έχει να κάνει με την ικανότητα να βιώνεις την κάθε στιγμή με τον δικό σου μοναδικό τρόπο, όποια και να είναι αυτή η στιγμή.

Να μην περιμένεις να αποφοιτήσεις για να ζήσεις, να μην περιμένεις να λεπτύνεις για να απολαύσεις το φαγητό. Να απολαμβάνεις αυτά που έχεις την ώρα που τα έχεις. Η ικανότητα να απολαμβάνεις την διαδρομή όσο δύσκολη και να είναι.

Όταν επικεντρώνεσαι στον στόχο σου δεν πρέπει να ξεχνάς να είσαι ευγνώμων για αυτά που ήδη έχεις – και τις περισσότερες φορές έχουμε αρκετά. Μην χάνετε την επαφή σας με τα μικρά πράγματα στη ζωή, τις μικρές απολαύσεις της κάθε στιγμής. Όταν είστε στην μέση της διαδρομής να θυμίζετε στον εαυτό σας πόσα πράγματα έχετε μάθει στην πορεία, ότι η προσπάθεια αξίζει μόνο και μόνο για αυτό.

Μην ζηλεύετε αυτά που έχουν οι άλλοι. Η ζήλια μας οδηγεί να σκεφτόμαστε μονάχα τις ελλείψεις μας για το τι έχουν οι άλλοι και τι λείπει σ’ εμάς. Δεν μας αφήνει να επικεντρωθούμε στην δική μας προσπάθεια και στα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.  

Είναι πολύ σημαντικό όταν βάζετε τους στόχους σας να εμπλέξετε το υποστηρικτικό σας σύστημα, την οικογένεια σας, τους φίλους σας. Αν δεν συμφωνούν και σας αποθαρρύνουν οι πιθανότητες αποτυχίας είναι πολύ μεγαλύτερες.  

Βρείτε άλλα άτομα που αγωνίζονται προς την ίδια κατεύθυνση με εσάς, αυτό θα σας ενισχύσει το αίσθημα πως δεν είστε μόνοι σε αυτή σας την προσπάθεια.


Φροντίστε τον εαυτό σας και την υγεία σας. Αν είστε συνεχώς άυπνος και κουρασμένος είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσετε τα κίνητρα σας. Έστω και αν αυτή ακριβώς η συμπεριφορά οφείλεται στο σθένος που επιδεικνύετε για να πετύχετε τους στόχους σας. Η διατροφή σας, η άσκηση, ο ύπνος και γενικότερα η υγεία σας είναι πολύ σημαντικοί πυλώνες σε όλες τις προσπάθειες σας.

Μην φοβάστε την αποτυχία, να φοβάστε την αδράνεια, την έλλειψη αποφασιστικότητας και την έλλειψη στόχων και κινήτρων.

Μην ξεχνάτε ότι η μεγαλύτερη αυταπάτη είναι να κάνετε αυτό που κάνατε πάντα και να περιμένετε διαφορετικά αποτελέσματα.

NO ARMOUR
Latest posts by NO ARMOUR (see all)
© 2017 – noarmour.com - All Rights Reserved
error: Content is protected !!