Ένα μικρό κοριτσάκι παρατήρησε ότι η μητέρα του κάθε φορά που ετοίμαζε ψάρι στο φούρνο ξεκινούσε πρώτα από το να κόψει το κεφάλι, μετά να βάλει τα μπαχαρικά αλάτι κλπ. Το τοποθετούσε με ευλάβεια στο ταψί και μετά στο φούρνο.
Το κοριτσάκι ρώτησε την μητέρα του γιατί κόβει το κεφάλι του ψαριού. Η μητέρα απάντησε “Δεν ξέρω νομίζω ότι το κάνει πιο νόστιμο”. Tο κοριτσάκι δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση και έτσι ρώτησε ξανά την μητέρα της, η οποία της απάντησε “΄Ετσι μαγειρεύεται το ψάρι, έτσι το έκανε και η γιαγιά σου”.
Το μικρό κοριτσάκι δεν είχε ικανοποιηθεί από την απάντηση και έτσι στην επόμενη επίσκεψη της στην γιαγιά την ρώτησε αμέσως “Γιαγιά γιατί κόβεις το κεφάλι του ψαριού πριν το μαγειρέψεις;”. Η γιαγιά σκέφτηκε λίγο και είπε στο κοριτσάκι ότι το έκανε γιατί αυτός έμαθε πως είναι ο σωστός τρόπος από μικρό παιδί, παρακολουθώντας την μητέρα της.
Το κοριτσάκι δεν ικανοποιήθηκε και συνέχισε να ρωτά, έτσι η μητέρα, η γιαγιά και το κοριτσάκι αποφάσισαν να επισκεφτούν την προγιαγιά, η οποία αν και αρκετά ηλικιωμένη είχε τα λογικά της.
Η προγιαγιά όταν ρωτήθηκε για το πως μαγειρεύει το ψάρι ξεκίνησε να αναφέρει όλα τα μπαχαρικά και τη διαδικασία αλλά δεν ανέφερε το κόψιμο του κεφαλιού. “Γιαγιά δεν μας είπες για το κόψιμο του κεφαλιού” είπε ενθουσιασμένο το παιδί. “Ααα αυτό” είπε χαμογελαστή η γιαγιά “παιδί μου
αυτό δεν έχει σημασία, έκοβα το κεφάλι γιατί το ψάρι που έφερνε ο παππούς σου στο σπίτι ήταν πάντα μεγαλύτερο από το ταψί και το έκοβα για να χωρέσει. Τώρα πλέον που έχουμε μεγαλύτερα ταψιά δεν χρειάζεται.”
Δεν γνωρίζουμε αν η πιο πάνω ιστορία είναι πραγματική ή μύθος και δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε την πηγή της ή την πρώτη εκδοχή της. Μεγάλη σημασία έχει το ηθικό της δίδαγμα.
Πολλές φορές ακολουθούμε πρακτικές και κανόνες χωρίς να το πολυσκεφτούμε, τους ακολουθούμε τυφλά και δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί τους ακολουθούμε. Ίσως να μάθαμε από μικρά παιδιά πως έτσι γίνονται τα πράγματα, ίσως να τους επιβάλαμε στους εαυτούς μας κάποια στιγμή όταν μας έβγαζαν νόημα και υπήρχε πραγματικός λόγος, ίσως να μας επιβλήθηκαν από τους γονείς μας ή να μας επιβλήθηκαν από την κοινωνία στην οποία ζούμε και μεγαλώσαμε.
Έκτοτε έχουμε προγραμματίσει το μυαλό μας να ακολουθεί αυτές τις οδηγίες χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτό μας γλυτώνει χρόνο και ενέργεια, δεν χρειάζεται κάθε φορά να εφευρίσκουμε την κοσμοθεωρία μας. Αυτό όμως δεν είναι πάντα καλό ή ωφέλιμο. Μπορεί η οδηγία που έχουμε δώσει στο μυαλό μας να είναι λανθασμένη ή μπορεί να υπάρχει καλύτερος τρόπος να κάνουμε τα πράγματα.
Μπορεί καθημερινά να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη χωρίς να ψάχνουμε τρόπους να βελτιώσουμε την ζωή μας και την αποδοτικότητα μας. Είμαστε δέσμιοι του τρόπου σκέψης μας, ο οποίος μας κρατά καθηλωμένους και παγιωμένους σε ένα δογματικό τρόπο σκέψης και δράσης. Η πρακτική ή ο κανόνας που ακολουθούμε μπορεί να εφευρέθηκε δεκαετίες ή ακόμα και χιλιετίες προηγουμένως.
Είμαστε θύματα των πεποιθήσεων και των λανθασμένων κανόνων που έχουμε υιοθετήσει. Ο Vishen Lakhiani στο υπέροχο βιβλίο του “Code of the Extraordinary Mind” τους αναφέρει ως Brules από τις λέξεις Bowlsh*t rules. Αυτοί οι σκανόνες – όπως θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε στα ελληνικά, όπου το αρχικό πρόθεμα μπορείτε να φανταστείτε από πια λέξη προέρχεται – μας οδηγούν να ζούμε σε μια πραγματικότητα που μας έχει επιβληθεί από την κοινωνία ή τους εαυτούς μας η οποία δε ισχύει απαραίτητα τώρα.
Δείτε τα παλαιότερα προβλήματα με νέα ματιά. Άστε τις πεπαλαιωμένες πρακτικές στο παρελθόν εκεί που ανήκουν. Γίνετε δημιουργικοί και παραγωγικοί ανακαλύπτοντας νέους τρόπους δράσης. Οι προεπιλεγμένες λύσεις και αντιδράσεις είναι καλές μονάχα αν αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και συμβαδίζουν με την υπάρχουσα γνώση και δεδομένα.
Ψάξτε τις νοητικές σας διεργασίες δείτε τις πράξεις που εκτελείτε καθημερινά, βρείτε ποιά κεφάλια ψαριού κόβετε χωρίς δεύτερη σκέψη, σκεφτείτε γιατί το κάνετε και βελτιώστε τις οδηγίες που δίνετε στο μυαλό σας. Ωθήστε την ζωή σας προς μία πιο αποδοτική για εσάς και τους γύρω σας πραγματικότητα.
Όσοι θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.
- Η αξία της ζωής - 13 Αυγούστου, 2019
- Σνουζ - 20 Αυγούστου, 2018
- Η φωνή - 11 Αυγούστου, 2018