Ήταν ένας πωλητής ακριβών λίθων και με τους πελάτες του έπαιζε ένα παιχνίδι. Σε μια σακούλα γεμάτη με γυάλινες πέτρες τοποθετούσε ένα διαμάντι. Οι πελάτες πλήρωναν ένα σεβαστό ποσό για να έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τον πολύτιμο λίθο.
Τις περισσότερες φορές δεν επέλεγαν σωστά, έτσι το διαμάντι παρέμενε μέσα στη σακούλα.
Οι άλλες πέτρες ρωτούσαν το διαμάντι αν
λυπόταν που οι περισσότεροι άνθρωποι το θεωρούσαν υποδεέστερο από ένα κοινό γυαλί και δεν το επέλεγαν.
Το διαμάντι απαντούσε πως καμιά λανθασμένη επιλογή των ανθρώπων δεν θα το έκανε λιγότερο διαμάντι. Το μόνο που αποδεικνύει είναι την αδύναμη κρίση τους.
Ούτε η πέτρα που επέλεγαν αποκτούσε μεγαλύτερη αξία αλλά ούτε και το ίδιο έχανε από την δική του.
Ποιο κάτω παρατίθενται δύο αποσπάσματα του Μάρκου Αυρήλιου από το βιβλίο “Τα είς εαυτόν” που αποκρυσταλλοποιούν το ηθικό δίδαγμα της πιο πάνω ιστοριούλας.
“Καθετί που είναι έστω και καθ’ οιονδήποτε τρόπο ωραίο, είναι από μόνο του ωραίο και μόνο του τελειοποιείται, χωρίς ο έπαινος να αποτελεί μέρος του. Αυτό που επαινείται δεν γίνεται βέβαια χειρότερο ή καλύτερο.”
“Ποιο από αυτά είναι ωραίο επειδή το επαινούν, ή ποιο καταστρέφεται όταν το κατηγορούν; Μήπως το σμαράγδι χάνει την ωραιότητα που έχει, αν δεν το επαινούν; Μήπως το χρυσάφι, το ελεφαντόδοντο, η πορφύρα, η λύρα, το ξίφος, το ανθάκι, το δεντράκι;”
Ουσιαστικά η πραγματική αξία μας – σαν άτομα – δεν αλλοιώνεται σε καμιά περίπτωση από τις επιλογές ή τις εντυπώσεις των άλλων. Είναι η δική μας αντίληψη που τους επιτρέπει να επηρεάσουν τον συναισθηματικό μας κόσμο που αλλοιώνει την απόδοση και εν τέλει την αξία μας.
“Πόση ηρεμία κερδίζει όποιος δεν κοιτάζει τι είπε, τι σκέφτηκε ή τι έκανε ο διπλανός του” Μάρκος Αυρήλιος
- Η αξία της ζωής - 13 Αυγούστου, 2019
- Σνουζ - 20 Αυγούστου, 2018
- Η φωνή - 11 Αυγούστου, 2018