Εμπρηστής

Πλανάται στον αέρα η μυρωδιά από κάτι καμένο, μια μάζα ανθρώπων ψάχνει να εντοπίσει την εστία της φωτιάς και να ξετρυπώσει τον εμπρηστή. Κανένας από αυτούς δεν υποπτεύεται ότι ο εμπρηστής είναι ο ίδιος τους ο εαυτός. Η φωτιά είναι τα συναισθήματα τους, τα οποία πηγάζουν και τροφοδοτούνται από την άγνοια που τόσο έντονα άφησαν να επεκταθεί, αφού τόσα χρόνια δεν ενδιαφέρθηκαν για το παραμικρό ίχνος γνώσης.

Η μοναδική πληροφόρηση που επιδίωξαν οι περισσότεροι από αυτούς ήταν το κουτσομπολιό της γειτονίας και της τηλεόρασης το οποίο σταδιακά επεκτάθηκε και έγινε διαδικτυακή δραστηριότητα. Η άγνοια που φύτεψαν και άφησαν να αναπτυχθεί είναι τα αγριόχορτα που εύκολα πυρπολούνται από τον φόβο και τους επιτηδείους, οι οποίοι όχι μόνο αφήνουν τις φλόγες να θεριεύσουν, αλλά καλλιεργούν στα μυαλά τους ολόκληρες φυτείες εύφλεκτων αγριόχορτων. Είτε αυτό γίνεται μέσω συστηματικής παραπληροφόρησης είτε ως απότοκο της δικής τους άγνοιας.

Η υπερβολική παραπληροφόρηση, ο ωκεανός ψεύτικων ειδήσεων, η δυνατότητα που έχει ο κάθε άσχετος να προβάλει την άποψη του χωρίς καμία τεκμηρίωση και η αδυναμία που έχουν οι μάζες να διαχωρίσουν μια απλή άποψη από μια τεκμηριωμένη θέση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Ο επιστημονικός αναλφαβητισμός που διαφάνηκε στις μέρες μας γίνεται όπλο στα χέρια ημιμαθών επιτηδείων οι οποίοι αναδεικνύονται μέσα από τον φοβισμένο όχλο για να καθοδηγήσουν την τυφλή και επιστημονικά αναλφάβητη μάζα. Όντας και αυτοί τυφλοί τους καθοδηγούν τυχαία και προς κάθε κατεύθυνση με μοναδική πνοή στα πανιά τους τον καπνό της άγνοιας από τις πυρπολημένες πεδιάδες αγριόχορτων.

Όπλο σε αυτή την μάχη δεν είναι η αποκοπή του κάθε άσχετου που παραπλανάει από την διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει για να προβάλλει τις απόψεις του. Αυτό θα καταπατούσε την ελευθερία του λόγου που θα έπρεπε να απολαμβάνει ο κάθε ένας από εμάς. Μοναδικό μακροπρόθεσμο όπλο είναι τα σχολεία μας, η επένδυση στην γνώση των παιδιών μας και κυρίως στην καλύτερη δυνατή κατανόηση της πραγματικότητας που τα περιβάλλει. Η κατανόηση είναι εξαιρετικής σημασίας και η αποστήθιση θα πρέπει να είναι δευτερευούσης σημασίας, θα πρέπει να έχει κυρίως διακοσμητικό χαρακτήρα. Αυτό όμως είναι το μακροπρόθεσμο όπλο, τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα για να μειωθεί η παραπληροφόρηση και όλες οι αρνητικές συνέπειες οι οποίες συνεπάγονται αυτής;

Βραχυπρόθεσμα, θα έλεγα ότι ο κάθε ένας από εμάς όταν εντοπίσει μια ευρέως αποδεκτή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, είτε αυτή βασίζεται σε επιστημονικό αναλφαβητισμό είτε σε εξόφθαλμη παραποίηση πραγματικών συμβάντων, οφείλει σε βαθμό καθήκοντος να αντιτάξει την δική του θέση και την αντίθεση του σε αυτό που διατυμπανίζεται λανθασμένα. Δεν χρειάζεται να κάνει πολλά, φτάνει να υπάρχει τεκμηριωμένη η διαφωνία του επί του συγκεκριμένου θέματος, χωρίς βεβαίως υποτιμητικά σχόλια, βρισιές και παρατράγουδα.

Θα μας μπλοκάρουν και με αυτό τον τρόπο θα μας αποκλείσουν από την συνομιλία, θα σκεφτείτε. Αρκετές φορές θα συμβεί και αυτό, όμως ο σπόρος της αμφισβήτησης φυτεύεται ανάμεσα στα αγριόχορτα και ίσως αυτό να είναι αρκετό ούτως ώστε κάποια στιγμή να φυτρώσει και να εξοστρακίσει τα αγριόχορτα ένας πραγματικός ελαιώνας. Δεν θα θέλαμε να ζούμε σε ένα κόσμο όπου η παραπληροφόρηση και το ψέμα δεν βρίσκουν καμία αντίσταση, ένας τέτοιος κόσμος θα κατέρρεε αμέσως. Η προώθηση της αλήθειας είναι καθήκον του κάθε λογικά και ηθικά σκεπτόμενου ανθρώπου.

Γράφει:
Παύλος Κωνσταντίνου

Όσοι θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.
Παύλος Κ. Κωνσταντίνου
Latest posts by Παύλος Κ. Κωνσταντίνου (see all)

Δημιουργός: Παύλος Κ. Κωνσταντίνου

Ο Παύλος Κωνσταντίνου έχει σπουδάσει γενική νοσηλευτική στη Νοσηλευτική και Μαιευτική σχολή Κύπρου. Ακολούθως έκανε ειδικότητα στη Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας. Στην πρώτη περίπτωση του απονεμήθηκε «Τιμητικό Δίπλωμα στο πρόγραμμα Γενικής Νοσηλευτικής για την καλύτερη απόδοση» και στην Δεύτερη περίπτωση το «Δεύτερο Προεδρικό Βραβείο για το πρόγραμμα Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας για την καλύτερη επίδοση καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών» του. Ακολούθως φοίτησε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ώστε να αναγνωριστούν οι σπουδές του σε επίπεδο πτυχίου (B.Sc). Έχει επίσης ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) καθώς και μεταπτυχιακό στην Βιοηθική – Ιατρική ηθική (MA) με κατεύθυνση την Βιοηθική. Σημειώνεται ότι έχει αντιπροσωπεύσει την Κύπρο ως διεθνής σκακιστής από το 2008 μέχρι και το 2021. Ως σκακιστής έχει αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του με χαρακτηριστικότερη την κατάκτηση του Παγκύπριου Σκακιστικού Πρωταθλήματος το 2020. Σήμερα εργάζεται ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2017 – noarmour.com - All Rights Reserved
error: Content is protected !!