Παγίδα – Μπορείς να απελευθερωθείς;

Στις Ινδίες υπάρχει μια τεχνική η οποία χρησιμοποιείται για να αιχμαλωτίζουν μαϊμούδες. Πάνω σε μια καρύδα ανοίγεται μια μικρή τρύπα, ίσα που να χωράει μέσα το χέρι της μαϊμούς. Μέσα στην καρύδα τοποθετείται κάποια λιχουδιά που αρέσει στις μαϊμούδες. Έπειτα η καρύδα δένεται με σχοινί ή με αλυσίδα σε κάποιο δέντρο.

Οι μαϊμούδες, πλάσματα αρκετά  έξυπνα αλλά και περίεργα, πηγαίνουν να αποσπάσουν την τροφή. Βάζουν το χέρι μέσα στο άνοιγμα και αρπάζουν το φαγητό, το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι το γεμάτο χέρι δεν χωράει να βγει από την καρύδα. Φυσικά αυτό που χρειάζεται να κάνει η μαϊμού είναι να αφήσει το φαγητό από το χέρι της για να απελευθερωθεί.

Η μαϊμού όμως θεωρεί το φαγητό δικό της, αφού το έχει αρπάξει και δεν σκοπεύει να το αφήσει. Το μόνο που έχει σημασία εκείνη την στιγμή για αυτήν είναι να μην χάσει την λεία της, έτσι οι κυνηγοί την πλησιάζουν με ευκολία και την αιχμαλωτίζουν.

Η μαϊμού δεν έχει παγιδευτεί από κάποια υλική παγίδα – την έχει παγιδέψει η ίδια της η απληστία, το πείσμα της, το ίδιο της το μυαλό.

Πολύ συχνά παγιδευόμαστε και εμείς σε νοητές παγίδες, έστω και αν θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ πιο έξυπνους από τις μαϊμούδες.

Ως άνθρωποι έχουμε την τάση γενικότερα να κρατάμε σφιχτά τις αντιλήψεις μας, τις προκαταλήψεις και τα πιστεύω μας. Δεν τα αφήνουμε με τίποτα, όποιο κι αν είναι το κόστος, όποιο κι αν είναι το τίμημα. Είναι απαραίτητο να επαναξιολογούμε τα πιστεύω μας και τις πρακτικές μας για να μην παγιδευόμαστε σε αυτά.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε επίπεδο ατόμου αλλά και σε επίπεδο ολόκληρης της κοινωνίας. Για παράδειγμα η άντληση των φυσικών πόρων του πλανήτη μπορεί να έχει εξυπηρετήσει πολύ καλά την ανθρωπότητα μέχρι σήμερα, η συνέχεια όμως αυτής της πρακτικής και η μη χαλάρωση του χεριού της ανθρωπότητας μπορεί εν τέλει να την οδηγήσει στην καταστροφή. Αν δεν δούμε έγκαιρα την παγίδα και αποτραβηχτούμε από αυτή είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ολέθριες συνέπειες.

Αλήθεια, ποια λιχουδιά έχει μέσα η δική σου καρύδα; Πόσα πράγματα είσαι διατεθειμένος να χάσεις μέχρι να επαναξιολογήσεις την κατάσταση;

Μπορείς να ανοίξεις το χέρι σου και να απελευθερωθείς;

 

 

Γράφει:
Παύλος Κωνσταντίνου

Όσοι θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποιο άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.
Παύλος Κ. Κωνσταντίνου
Latest posts by Παύλος Κ. Κωνσταντίνου (see all)

Δημιουργός: Παύλος Κ. Κωνσταντίνου

Ο Παύλος Κωνσταντίνου έχει σπουδάσει γενική νοσηλευτική στη Νοσηλευτική και Μαιευτική σχολή Κύπρου. Ακολούθως έκανε ειδικότητα στη Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας. Στην πρώτη περίπτωση του απονεμήθηκε «Τιμητικό Δίπλωμα στο πρόγραμμα Γενικής Νοσηλευτικής για την καλύτερη απόδοση» και στην Δεύτερη περίπτωση το «Δεύτερο Προεδρικό Βραβείο για το πρόγραμμα Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας για την καλύτερη επίδοση καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών» του. Ακολούθως φοίτησε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ώστε να αναγνωριστούν οι σπουδές του σε επίπεδο πτυχίου (B.Sc). Έχει επίσης ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) καθώς και μεταπτυχιακό στην Βιοηθική – Ιατρική ηθική (MA) με κατεύθυνση την Βιοηθική. Σημειώνεται ότι έχει αντιπροσωπεύσει την Κύπρο ως διεθνής σκακιστής από το 2008 μέχρι και το 2021. Ως σκακιστής έχει αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του με χαρακτηριστικότερη την κατάκτηση του Παγκύπριου Σκακιστικού Πρωταθλήματος το 2020. Σήμερα εργάζεται ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2017 – noarmour.com - All Rights Reserved
error: Content is protected !!