Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, ο οποίος διεξήχθη από το 431 μέχρι το 404 π.Χ., το έτος 416 π.Χ., οι Αθηναίοι έκαναν εισβολή στο νησί της Μήλου και απαίτησαν την παράδοση του νησιού. Ήταν βέβαιο ότι οι Μήλιοι, σε μια σύγκρουση με τους Αθηναίους, θα καταστρέφονταν. Το συγκεκριμένο επεισόδιο το εξιστορεί ο Θουκυδίδης.
Οι Αθηναίοι προσπάθησαν να πείσουν τους Μηλίους ότι είναι προς όφελος και των δύο να παραδοθούν, αφού με αυτό τον τρόπο και οι Αθηναίοι αλλά και οι Μήλιοι θα αποκόμιζαν το μέγιστο δυνατό όφελος. Οι Μήλιοι θα απέφευγαν την καταστροφή, ενώ οι Αθηναίοι θα επωφελούνταν από τη μη αιματοχυσία και την υποδούλωση μιας ακέραιας πόλης, αφού αυτό θα τους επέτρεπε να εκμεταλλευτούν καλύτερα τους πόρους της.
Φαίνεται ότι δεν υπήρχε άλλος λόγος ή αιτία για την απόβαση των Αθηναίων στην Μήλο, παρά μονάχα η επεκτατική πολιτική των Αθηναίων, οι οποίοι ήθελαν να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους στη θάλασσα με κάθε τρόπο και μέσο. Δεν υπήρχαν ηθικά επιχειρήματα τα οποία θα μπορούσαν να τους πείσουν για το αντίθετο.
Η βασική αρχή στην οποία κινείται ο διάλογος είναι η πίστη των Αθηναίων ότι η δύναμη και η βία, την οποία μπορεί να επιβάλει ο ισχυρότερος, είναι ένας φυσικός νόμος και μάλιστα
Διαβάστε περισσότερα “Διάλογος Αθηναίων – Μηλίων: Το δίκαιο του ισχυροτέρου”